latinica  ћирилица
28/06/2016 |  11:09 | Аутор: Б92

Шта жене требају јести?

Многи људи се плаше старости и здравствених проблема које она носи, али много тога можемо учинити за своје здравље, ако пажљиво бирамо шта ће нам се наћи на трпези.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Када је ријеч о женама, најбоље намирнице за њихово здравље су поморанџе, јабуке, крушке, зелена салата и ораси, који чине да остану гипке и покретне и у позним годинама живота, кажу истраживачи.

Генерално, исхрана заснована на воћу и поврћу и избјегавање слатких напитака, соли и незасићених масноћа, смањује ризик од крхкости костију код старијих жена.

Међутим, здрава исхрана у цјелини много је важнија од конзумације појединачно здравих намирница.

Студија, коју је финансирала Калифорнијска комисија за орахе, показала је да су ови коштуњави плодови препуни здравих нутријената.

Такође, ранија истраживања показала су да ораси смањују ризик од срчаног удара и дијабетеса, олакшавају стрес, спречавају Алцхајмерову болест, рак дојке и простате и снижавају холестерол.

Пошто су богати антиоксидансима, само шест ораха недјељно може да смањи ризик од кртости костију, показала је нова студија објављена у часопису "Journal of Nutrition".

Истраживачи наглашавају да су студијом обухваћене само жене, па се резултати можда не могу примијенити на мушки пол.

Ипак, како каже вођа студије др Франсис Гродстин, ово је само један у низу доказа да је исхрана веома важна за здравље људи.