latinica  ћирилица
28/06/2016 |  11:46 | Аутор: СРНА

Капетан Драган: Хрватска изграђена на прогону Срба и лажним процесима

Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, изјавио је да је увјерен да ће процес који се против њега води у Хрватској доказати да је та држава грађена на прогону Срба и монтираним процесима.
Капетан Драган Васиљковић - Фото: Бета
Капетан Драган ВасиљковићФото: Бета

Он је нагласио да ће то бити прилика за документовање историјских чињеница, нагласивши да се за то вриједи борити.

- Није најважније да изађем из затвора. То се мора догодити најкасније за три године. Чак није толико важно ни што ћу пред хрватским правосуђем доказати своју невиност. Најважније је што ће овај процес против мене показати да је Хрватска грађена на прогону Срба и монтираним процесима. То ће након овог суђења бити документована и прихваћена историјска чињеница - рекао је Васиљковић за франкфуртске "Вести".

Према његовим ријечима, процес није усмјерен против њега већ против "неокаљаних, узорних симбола сваког поштеног Србина - `Книнџи` и њиховог команданта".

Он је нагласио да је поносан на сваког појединца који је био под његовом командом, без изузетака.

- Наравно, и моја одбрана би све то много лакше и брже припремила да држава Србија осјећа обавезу да штити своје грађане који су показали спремност да ставе на коцку свој живот за одбрану Србије и њеног народа - рекао је Васиљковић.

Он је поручио да јавност мора да зна да он није све ове године у затвору због "неких својих недјела", већ зато "што је Србин и што је јако добро обављао своју дужност".

Хрватска сумњичи капетана Драгана за наводне ратне злочине почињене у вријеме када је био командант у Крајини од 1991. до 1993. године.

Васиљковић је ухапшен у Перту у Аустралији 2006. године и од тада се налазио у екстрадиционом затвору. Изручен је из Аустралије у јулу прошле године Хрватској, гдје је са загребачког аеродрома пребачен у затвор у Сплиту.