latinica  ћирилица
28/06/2016 |  12:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Грачаница- Уручене Видовданске књижевне награде

Традиционалне књижевне награде културне манифестације "Видовданско пjесничко бдење", уручене су синоћ добитницима у Грачаници.
Литургија у Грачаница - Фото: Бета
Литургија у ГрачаницаФото: Бета

У оквиру манифестације Видовданске свечаности 2016, данас је у цркви манастира Грачаница служена литургија, а на споменику Газиместан у близини Приштине биће служен помен косовским јунацима.

Пјесничко бдење због временских неприлика није одржано у порти манастира Грачаница, како је то било предвиђено, него у Дому културе. Послије уручења награда стихове су казивали пјесници са Косова и Метохије, централне Србије и Црне Горе.

Према једногласној одлуци жирија, који је радио у саставу Душан Ковачевић, Слободан Владушић и Жарко Миленковић, традиционална награда "Златни крст кнеза Лазара" уручена је Петру Сарићу, писцу из Приштине, који живи и ради у Штрпцу на Брезовици на Косову и Метохији.

Награду "Грачаничка повеља", ове године понијела је пјесникиња из Београда Тања Крагујевић, а признање "Кондир Косовке дјевојке" уручен је дјечијем писцу Дејану Алексићу из Краљева.

Награда "Перо деспота Стефана Лазаревића" уручена је књижевници из Београда Ивани Димић.

Извођење Симфонијског оркестара и хора РТС којим је дириговао Бојан Суђић, бројна публика поздрављала је бурним аплаузом. Видовданске свечаности 2016. у Грачаници одржавају се уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије, Општине Грачаница и Скупштине града Приштина измјештене у Грачаницу.