latinica  ћирилица
28/06/2016 |  12:24 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

На програму Демофеста радионица удараљки и промоција филма "Месо"

Демофест, најпознатији регионални фестивал демо бендова, представља и други дио садржаја пратећег програма, који ће бити одржан у дневном термину од 21. до 23. јула у просторијама бањалучког Дома омладине.
Радионица удараљки на Демофесту - Фото: РТРС
Радионица удараљки на ДемофестуФото: РТРС

Добар ритам и позитивна атмосфера ће бити одличан увод у музички програм деветог Демофеста, захваљујући радионици свирања удараљки, која ће бити организована у склопу дневног програма фестивала. У сарадњи са инструкторима и полазницима курса удараљки омладинског центра "Здраво да сте", Демофест ће посјетиоцима понудити прилику да се у оквиру дневног програма и сами опробају у улози музичара.

Филм и серија "Месо", који се снимају у Бањалуци, кроз причу о два брата и једној бањалучкој роштиљници говоре о многим градовима широм Балкана и судбинама људи који данас у њима живе. "Месо" је сирова фикција о горко-слатком укусу стварности, сервирана без уљепшавања. Творци овог филма су награђивани режисер Саша Хајдуковић и Никола Коља Пејаковић, прослављени музичар, сценариста, глумац и члан овогодишњег жирија Демофеста. У вријеме одржавања фестивала, снимање "Меса" ће бити у самој завршници, па ће чланови екипе другог дана фестивала јавности изнијети своје искуство рада на овом пројекту, мале тајне са сета, али и планове за премијеру филма и серије.

Мало је бендова са простора бивше Југославије који заслужују да буду овјековјечени на филму прије култног рок састава Партибрејкерс, који је својим опусом заувијек промијенио регионалну сцену. Овим ставом се водио и Ненад Поповић, редитељ и филмски радник који је направио кратки документарни филм "Слобода или ништа". Назван по седмом студијском албуму групе, документарац се првенствено фокусира на срце и душу бенда – Зорана Костића Цанета и Небојшу Антонијевића Антона. "Слобода или ништа" ће тако вратити Партибрејкерс на фестивал другог дана Демофеста 09, три године након њиховог наступа у ревијалном програму на тврђави Кастел.

Такође, Демофест и ове године наставља сарадњу са Бунт Рок Фестивалом, јединственим форматом који је прошле године покренула Радио-телевизија Србије, са циљем промоције младих талената и нове ауторске музике. У оквиру наведене сарадње, побједници Бунт Рок Фестивала се директно пласирају у полуфинале Демофеста, а то је ове године група Дегенеза из Београда.

Организатори подсјећају да ће у такмичарском програму Демофеста наступити 35 бендова, док ће у ревијалном дијелу свирати Mando Diao, Dub Pistols, The Sisters of Mercy, Бомбај штампа, Хладно пиво, Коља и Гробовласници, ZAA, Nord, S.K.A. и Резерве.

Генерални спонзор деветог Демофеста је Нектар пиво, пријатељ фестивала је и ове године компанија м:тел, док је званични телефон фестивала Huawei P9, креиран у сарадњи са компанијом Leica.