latinica  ћирилица
28/06/2016 |  12:40 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Нови Сад- Изложба "Contemporary Thesaurus", ауторски пројекат МСУ РС

Изложба "Contemporary Thesaurus", ауторски пројекат Музеја савремене умјетности Републике Српске, биће отворена сутра у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду.
Изложба "Contemporary Thesaurus" - Фото: РТРС
Изложба "Contemporary Thesaurus"Фото: РТРС

Изложба "Contemporary Thesaurus" осмишљена је као нови пресјек савремене визуелне умјетности у Републици Српској и бави се њеним актуелним појавама, теоријском генезом и медијским особеностима.

Изложбом су обухваћена дјела десет аутора (Игор Бошњак, Нинослав Ковачевић, Никола Кекеровић, Младен Миљановић, Раденко Милак, Борјана Мрђа, Мила Панић, Селма Селман, Саша Татић и група Тач.ка), који су својим активним и интензивним присуством на савременој сцени овог простора детектовани као њени водећи носиоци.

Концепт изложбе базира се на појму тезаурус (lat. thēsaurus), који се у музеологији односи на процес формирања музејских збирки чинећи њихово мисаоно и спознајно утемељење, па изложба као савремена ризница обједињује и представља сабрана/тезаурирана знања о савременој умјетности Републике Српске.

"Contemporary Thesaurus" тежи идентификовању нових концепцијских полазишта савремених умјетничких пракси које настају у Републици Српској и њиховом позиционирању у одговарајућим контекстуалним матрицама. Селекцијом неколико најважнијих, најреферентнијих и најрецентнијих умјетничких појава, те њиховом интерпретацијом у складу са различитим параметрима савремености проистеклим из актуелних теорија умјетности, добијена је категоризација у идејне и контекстуалне цјелине, а које пружају могући модел ишчитавања појединачних ауторских израза.

Ови индивидуални умјетнички опуси препознати су као језгра активних развојних процеса и континуиране квалитативне надградње, па се изложбом жели представити континуитет трајања ове живе и хетерогене микро-сцене и њене експанзије током релативно кратког временског раздобља, a обиљежене изразитим плурализмом ауторских израза неколико генерација младих умјетника.

Концепт изложбе осмислила је Жана Вукичевић, виша кустоскиња Музеја савремене умјетности РС.

У Музеју савремене уметности Војводине изложба ће трајати од 29. јуна до 24. јула, а након тога биће представљена у галерији "Podroom" Културног центра Београда од 28. јула до 20. августа 2016. године.