latinica  ћирилица
28/06/2016 |  13:50 | Аутор: sputniknews.com

У Русији се гради храм посвећен кнезу Лазару

У граду Кингисепе, у Лењинградској области, овог викенда постављен је камен-темељац за први храм посвећен једном српском свецу - Светом Кнезу Лазару Косовском и руском Светом Цару-мученику Николају Другом.
Фреска кнеза Лазара - Фото: илустрација
Фреска кнеза ЛазараФото: илустрација

Према замисли аутора пројекта, храм ће сјединити српско-византијску архитектуру, својствену двјема православним земљама и биће украс града Кингисепа и Гатчинске епархије. Овдје ће се окупљати руски и српски народ, јер је, како се наводи, будући храм свједок јединства двају православних народа, руског и српског.

Изградња почиње уз благослов епископа гатчинског и лужског Митрофана и уз подршку администрације Кингисепског рејона Лењинградске области.

Уочи Видовдана, епископ је осветио часни крст и камен за темеље будућег храма посвећеног Светом Кнезу Лазару Косовском и Светом Николају Романову, а тим поводом приређен је и богат културно-умјетнички програм, у којем је учествовао и КУД из Београда.

Честитајући празник Свих светих народу Кингисепа и поклоницима Србима, епископ Митрофан је рекао да је будући храм посвећен двојици великих страдалника за вјеру Христову и свој народ.

То је први храм у Русији који ће бити подигнут у част српског свеца. Иначе, икона Светог Кнеза Лазара краси и Архангелски сабор московског Кремља. Ту се налазе и иконе Светог Симеона Мироточивог и Светог Саве.