latinica  ћирилица
28/06/2016 |  14:06 | Аутор: СРНА

Шамац: У Горњој Слатини одржан Видовдански сабор

У Горњој Слатини код Шамца одржан је традиционални Видовдански сабор и служен парастос за 29 бораца Војске Републике Српске и једну цивилну жртву одбрамбено-отаџбинског рата са овог подручја.
Слатина код Шамца - парастос - Фото: СРНА
Слатина код Шамца - парастосФото: СРНА

Замјеник начелника општине Шамац Милан Николић рекао је да је данашњи датум веома важан за српски народ и ову регију, јер је прије 24 године извршен пробој такозваног "коридора живота" којем је велики допринос дала и Друга посавска бригада.

"Општина Шамац ће настојати да обиљежава овај датум и да подржава Горњу Слатину која више од деценију обиљежава Видовдански сабор", каже Николић.

Он је навео да општина из буџета издваја средства за породице погинулих и ратне војне инвалиде, те да ће настојати да у наредном периоду изађе у сусрет свим борцима који ће аплицирати на републички конкурс за стамбено збрињавање и сва друга права која борачка популација има.

Предсједник Организационог одбора Видовданског сабора Љубо Босић истиче да споменик палим борцима у Горњој Слатини има своју симболику.

"Испред споменика имамо четири степенице које представљају по једну ратну годину, а 30 стубића са плочама симболизује погинуле. Сви стубићи су увезани, што значи да су погинули борци били у родбинским везама - кумови, стричеви, рођаци", појаснио је Босић.

Он је подсјетио да се сваке године у оквиру Видовданског сабора организују спортске и културне манифестације.

"Претходница Видовданског сабора била је синоћња академија, а данас су на програму такмичења спортиста у 10 дисциплина у којима ће учествовати око 300 мјештана Горње Слатине из заселака Грбача и Пањик", каже Босић.

Видовданском сабору присуствовали су и гости из Борова у Хрватској и мјесне заједнице Коренита код Лознице са којима су се мјештани Горње Слатине побратимили прије 32 године.

За вечерас су предвиђени дођела признања и богат културно-умјетнички програм.