latinica  ћирилица
28/06/2016 |  14:48 | Аутор: СРНА

Град Бијељина дугује добављачима за купљене робе и извршене услуге 5,5 милиона КМ

Град Бијељина дугује добављачима за купљене робе и извршене услуге 5,5 милиона КМ, а нека од дуговања датирају још из 2013. године, наводи се уз извјештају Надзорног одбора који ће Скупштина града разматрати у четвртак, 30. јуна.
Бијељина - Фото: РТРС
БијељинаФото: РТРС

Преглед о дуговањима одштампан је на 121 страници и из њега је видљиво да су у највећем броју без новца остављене образовне и социјалне установе.

У извјештају се указује да међу онима којима се дугује новац из градског буџета нема ниједног спортског клуба, али да Град дугује добављачима за дјечији вртић, школу, домовима за дјецу и другим социјалним установама.

"Нејасно је којим се критеријима водила Градска управа приликом одабира добављача којима ће обавезе бити плаћене, а којима не, и остаје закључак да је избор правних и физичких лица којима су обавезе плаћене уредно вршен произвољно, према страначкој припадности или неком другом критеријуму", упозорава Надзорни одбор.

Анализа дуговања Града према добављачима показале је да, упркос прописима о извршењу буџета, Бијељина појединим добављачима није исплатила обавезе од 2013. године, док су неким добављачима све обавезе плаћене и у текућој години.

Од 5,5 милиона марака неуплаћених обавеза, готово 48.000 КМ су неизмирена дуговања из 2013. године, више од 60.000 КМ из 2014. године, више од 1,5 милиона марака је дуговање из прошле године и чак 3,9 милиона марака дуга за ову годину.

Надзорни одбор подсјећа да закон и рачуноводствени стандарди не предвиђају да се добављачима дугује двије и више фискалних година, као ни селективна плаћања.

У извјештају се наводи да је Наредбу о редослиједу и начину плаћања из буџета Града Бијељина донио градоначелник у марту 2013. године.

Надзорни одбор града закључује да код измирења обавеза није поштована ова наредба о редослиједу плаћања из 2013. године, а код измирења обавеза није поштован ни план измирења обавеза из 2014. године.