latinica  ћирилица
28/06/2016 |  14:58 | Аутор: СРНА

Затражена казна за Ибрачевића, Смајловића и Ћовића

Тужилаштво БиХ затражило је да Екрем Ибрачевић, Фарук Смајловић и Сејдалија Ћовић буду кажњени због злочина над српским цивилима на подручју Сребреника у љето 1992. године.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Тужилац Зорица Ђурђевић оцијенила је у завршној ријечи да је доказана одговорност оптужених за хапшење, незаконито затварање, те мучење и наношење тешких патњи цивилима српске националности на подручју Сребреника и Лопара.

Трећег дана изношења завршних ријечи, Ђурђевићева је навела да је одређени број ухапшених пребачен у Рапатницу и Луке по наређењу Ибрачевића. Додала је да је он испитивао затворене цивиле или су то чинили припадници војне полиције по његовом одобрењу, као и државна безбједност.

Она је истакла да су свједоци говорили да су их тукли током испитивања, посебно ноћу. У завршним ријечима анализирани су искази оштећених и других свједока о мучењима и наношењу великих патњи.

Тужилаштво БиХ терети Ибрачевића као начелника војне безбједности Општинског штаба Територијалне одбране у Сребренику, а Смајловића као командира саобраћајног одјељења, задуженог за обезбјеђење објеката притвора.

"Тврдимо да је утврђено да Ибрачевић и Смајловић нису организовали активности да спријече улазак других лица, него су присуством и учешћем у злостављањима створили свијест о некажњивости таквих поступака", рекла је Ђурђевићева.

Ћовић је, како је додала, као војни полицајац учествовао у константном физичком и психичком злостављању затворених, преноси Бирн.

Тужилаштво је указало на изјаве свједока који су говорили о лошим условима у којима су заточеници боравили у просторијама мјесне заједнице у Рапатници и свлачионице игралишта у Лукама.

"Затвореници су боравили у сали, лишени могућности купања, бријања, без кревета и ћебади, без дневног свјетла. Добијали су веома оскудне оброке, а неки, као Стокан Марковић, данима нису добили воде", навела је Ђурђевићева.

Она је напоменула да су заточеници након једног до 37 дана заточеништва у Рапатници и Лукама пребачени у затвор у Тузли. Неусловни превоз организовао је Ибрачевић.

Изношење завршних ријечи одбране заказано је за 19. јули.