latinica  ћирилица
28/06/2016 |  15:08 ⇒ 15:12 | Аутор: СРНА

Николић: За помирење потребна и друга страна

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је, поводом поруке да државни врх Србије није пожељан на комеморацији 11. јула у Поточарима", да "треба стално пружати руку помирења, све до руке понижења".
Томислав Николић - Фото: РТРС
Томислав НиколићФото: РТРС

Николић је оцијенио да, ако руководство БиХ, посебно људи које је изабрао бошњачки народ, сматра да не треба да имају добре односе са Србијом, онда тамо више не треба ићи.

Предсједник Србије рекао је новинарима у Крушевцу да бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић никада није прихватио његов приједлог да заједно оду и на српско и на стратиште муслимана.

Николић је истакао да цијени све жртве и да их све треба ожалити, подсјетивши да су се у рату, који је био тежак и безуман, многи и Срби и представници других народа понијели нечасно.

Хрватска не може зауставити Београд на путу ка ЕУ

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је данас да је немогуће да Хрватска заустави Србију на путу ка ЕУ, јер је "ЕУ састављена од држава у којима постоји разум".

"Шта год ми учинили, а много смо учинили, Хрватска неким потезом увек покаже како је дочекала време када ће моћи да утиче на судбину Србије. Неприхватљиво је да једна држава може да заустави другу државу да уђе у ЕУ и која је испунила све услове", рекао је Николић.

Он је истакао да се "уопште не секира због тога што хрватска администрација понекад жели да покаже својим националистима како је и даље њихова".

"Можда ја нисам у праву када кажем да велики део хрватских политичара и даље пажљиво ослушкује шта ултранационалисти у Хрватској мисле и говоре о неком проблему и нема храбрости да иступи са својом политиком", рекао је Николић новинарима у Крушевцу.

Предсједник Србије је, након полагања вијенца на споменик Косовским јунацима, рекао за "Спутњик" да преговори са ЕУ нису спречавали Србију да има пријатељске и економске везе са многим земљама ван Уније.

"Србија треба, без икакве дилеме, у потпуности да настави своју политику пријатељства са свим државама и народима и жеље да постане чланица ЕУ. Наши преговори са ЕУ нису нас омели да своју будућност везујемо и за нераскидиво пријатељство и економске везе са Русијом, Кином, Азербејџаном, Казахстаном, Белорусијом, Кубом...", рекао је Николић.

Он је поручио да само неодговорни појединци могу да се радују кризи која би могла да захвати ЕУ ако њени главни ослонци не пронађу праве одговоре на овај изазов.