latinica  ћирилица
28/06/2016 |  15:21 | Аутор: СРНА

Вигемарк: Унија нема намјеру да поткопава привреду и пољопривреду БиХ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк поручио је у Сарајеву да ЕУ, када је ријеч о прилагођавању Споразума о стабилизацији и придруживању, нема намјеру да поткопава привреду и пољопривреду БиХ, него да помогне.
Ларс Гунер Вигемарк - Фото: nezavisne novine
Ларс Гунер ВигемаркФото: nezavisne novine

"Ваши пољопривредни произвођечи, било да су у Републици Српкој или Федерацији БиХ, могу уживати само погодности и ако има конкретних забринутости дајте да о томе отворено разговарамо", рекао је Вигемарк.

Шеф Делегације ЕУ апеловао је да се не прави политичка утакмица од сваког питања у БиХ, истичући да су неке од бројки које су изнесене у вези са овим питањем пренапухане.

"Више пута сам се састајао са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и разговарали смо, између осталог, и о прилагођавању Споразума о стабилизацији и придруживању. Мени лично никад није помињао било које бројке и вјерујте потпуно ми је непознато о којим цифрама говори, рекао је Вигемарк.

Он је истакао да, независно од тога, цијело питање задире у суштину односа шта ЕУ и међународна заједница раде у овој земљи.

"Уколико сте склопили један међународни уговор или споразум и ступили у такав уговорни однос као страна сте дужни да испоштујете његове одредбе. БиХ има обавезу да прилагоди своје трговинске токове као резултат процеса проширења ЕУ, а можда, ако изгубимо земљу чланицу, мораћемо радити обрнут процес", додао је Вигемарк.

Говорећи о објављивању података пописа шеф Делегације ЕУ је рекао да међународна заједница подржала одржавање пописа становништва у финансијском смислу али и експертима и на техничком нивоу.

Он је поновио да је попис одржан у складу са смјерницма Међународне мониторинг мисије која окупља представнике ЕУ, УН агенције и Савјета Европе.

"Познато је свима да се цијели спор и контроверза о питању пописа своди на неких десетак хиљада пописаних, односно, њиховог статуса да ли су резиденти или нерезиденти, као и њихове националне припадности. Ставови су различити али је, истовремено, међународна мониторинг мисија јасно рекла да је све урађено у складу са смјерницама које су издали", рекао је Вигемарк.

Он је додао да још ником нису познати коначни резултати пописа који ће бити објављени крајем ове седмице.

"Не знам да ли ће Агенција за статистику БиХ и ентитетски заводи бити у могућности да објаве све резултате пописа јер је стандардна пракса да се резултати објављују фазно и у дијеловима, како и када буду обрађени", рекао је шеф Делегације ЕУ.

Вигермарк је напоменуо да је то одлука коју ће донијети надлежна тијела, те да му се чини да је у овој земљи немогуће донијети било какву одлуку без одређеног политизовања или политичког уплитања.