latinica  ћирилица
28/06/2016 |  15:31 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

Нејџел Ферејџ: Евро пропада, Грке сте уништили, а ми Британци одосмо!

Један од предводника одласка Британаца из ЕУ Нејџел Ферејџ поручио је колегама у Европском парламенту да евро пропада и да је ЕУ, од свега, успјела само да осиромаши Грчку.
Најџел Фереџ - Фото: bbc.co.uk
Најџел ФереџФото: bbc.co.uk

"Када сам дошао на ово мјесто прије 17 година са намјером да водим кампању за излазак Велике Британије из ЕУ - ви сте ми се смијали. Али, сад се више не смијете, зар не?", поручио је током говора Ферејџ.

Он је оцијенио да су заступници у Парламенту ЕУ љути и узрујани јер, као политички пројекат, "живе у заблуди и негирају стварност".

"Не желите признати да ваша валута пропада", навео је Ферејџ, што је изазвало гласно негодовање заступника, али је Ферејџ одмах узвратио:

"Погледајте Медитеран. Успјели сте само у осиромашивању Грчке... Али најгоре од свега је што сте лагали грађанима. Наметнули сте им политичку унију - када је 2005. одбијен Приједлог устава ЕУ, ви сте на мала врата увели Лисабонски уговор".

Фарејџ је поручио да Велика Британија жели своју независност и поручио да Британци неће бити посљедња чланица која ће напустити ЕУ.

Он се сложио са шефом Европске комисије Жан-Клодом Јункером да Британија треба што прије да активира члан 50. како би започела поступак изласка из ЕУ.

"Знам да практично нико од вас у животу није радио прави посао или радио у бизнису, трговини или створио макар једно радно мјесто", рекао је Ферејџ колегама у Европском парламенту, што је изазвало протесте и добацивања присутних.

Фарејџ је закључио да ЕУ мора бити прагматична, "јер ће осветничком политиком, која неће Британију примити у слободно тржиште, наштетити прво себи, а мање Британцима".

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер на почетку расправе изразио је жаљење због резултата референдума у Британији.

Током говора аплаудирао му је и Ферејџ, уз Бориса Џонсона главни поборник кампање за излазак, на шта му је Јункер поручио да је то "посљедњи пут да овдје аплаудира", те да му "није јасно што још Ферејџ ради у парламенту ако је толико желио излазак".

Европски парламент имао је ванредну сједницу поводом референдума на којем су грађани Уједињеног Краљевства одлучили да изађу из ЕУ.