latinica  ћирилица
28/06/2016 |  16:04 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Представљена књига "Огледи из српске културе и књижевности"

У оквиру пратећег програма Сајма књига у Андрићграду, данас је представљена књига "Огледи из српске културе и књижевности", аутора Зорана Аврамовића, у издању Завода за уџбенике и наставна средства Београд.
Андрићград - представљена књига "Огледи из српске културе и књижевности" - Фото: СРНА
Андрићград - представљена књига "Огледи из српске културе и књижевности"Фото: СРНА

"Култура обликује основна значења искуства, доживљаја и мишљења једне националне заједнице. Српска култура је књижевноцентрична, а то значи да су књижевност и језик обликовали начин живота и усмеравали основне вредности српског човека", рекао је Аврамовић.

Он је додао да се, у таквом схватању културе, књижевност појављује посредством својих дјела.

"Ми нисмо имали средњи век, али смо имали књижевност и веру и то је оно што је сачувало наше колективне вредности. Ово је доказ да су и највећи српски писци тврдили да је језик оно што обликује наше колективно постојање", истакао је Аврамовић.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Београд Драгољуб Којчић рекао је да су Срби кроз своје дуго историјско трајање имали различите периоде.

"То су периоди када су Срби били царски народ, што није у довољној мери ни сачувано, због тога што ми у школама учимо латински, а не учимо старословенски и црквенословенски језик и не комуницирамо са делом своје прошлости, што би требало", истакао је Којчић.

Он је додао да је након тога била окупација Турака када Срби долазе у аналфабетски период.

"Тада имамо само знање, које нам се преноси са колено на колено и оне вредности који нам преносе свештеници Српске православне цркве. Црква и религија за нас представљају ону карику без које не бисмо могли да постојимо као трајни историјски народ", рекао је Којчић.