latinica  ћирилица
28/06/2016 |  16:11 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Струја у Брчко дистрикту поскупљује за 23 одсто (ВИДЕО)

Надлежни у Брчком најављују поскупљење струје за 23 одсто. Електропивреда РС није у могућности да и даље испоручују електричну енергију Брчком, због ремонта термоелектрана у Угљевику и Гацку, па у Комуналном предузећу кажу да су приморани да електричну енергију набављају од Електропривреде Федерације БиХ, чија је услуга за 23 одсто скупља од Електропривреде РС.
Комунално Брчко - Фото: РТРС
Комунално БрчкоФото: РТРС

Ово је велики удар на кућне буџете најугроженијих, међу којима је око осам хиљада пензионера у Брчком. Многи од њих, кажу, неће моћи плаћати струју. Ипак, очекују да ће Влада Дистрикта као и сваке године, субвенционисати потрошњу електричне енргије најугроженијим пензионерима.

Поскупљење се мора платити, кажу у Комуналном. Траже да Влада Дистрикта из буџета финансира поскупљење набавне цијене електричне енергије. Ако у Влади одбаце овај приједлог, цех ће, кажу хтјели- не хтјели, платити сами комуналци.

Скупштина Дистрикта је затражила од Комуналног хитно објашњење о овом случају. Поскупљење од непуна три милиона марака, кажу, може покрити само Комунално које је за осам година јавног пословања имало на рачуну нераспоређених 13 милиона марака, о чему у овом предузећу, не желе да говоре.

"Да ли ће ЈКП подмирити могуће поскупљење струје из својих од својих средстава, а у Скупштини Дистрикта имају информацију да имају резервна средства, или ће Скупштина одлучити да ту разлику покрије Влада, сазнаће се већ сутра на сједници Скупштине, на којој ће једна од главних тачака расправе бити и поскупљење електричне енергије.