latinica  ћирилица
28/06/2016 |  16:19 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Шљива са Мајевице на руском, њемачком и аустријском тржишту (ВИДЕО)

Шљива са Мајевице и ове године наћи ће се на руском тржишту. Чачанка рана, која прва стиже за бербу, богато је родила и одличног је квалитета.
Мајевице - шљиве - Фото: РТРС
Мајевице - шљивеФото: РТРС

Због климатских погодности, шљива на Мајевици сазри седам дана раније него у другим крајевима, што је предност на тржишту. Воћари очекују да ће ове године повећати извоз за 50 одсто у односу на прошлу годину.

Ове године шљива је добро родила, посебно чачанка рана која је због крупног плода и врхунског квалитета тражена на руском тржишту. Воћари су изузетно задовољни- све што уберу иде за извоз по изузетно повољној цијени од 1,5 КМ за килограм.

Принос 40 тона по хектару чачанке ране је изнад очекивања, откуп је организован по повољним условима, добром цијеном и исплатом у року од неколико дана.

Након чачанке ''ране'' за бербу стижу родније сорте: ,,љепотица'' ,'' родна'' и ''стенли'' које могу дати 100 тона по хектару. Прва класа, осим на руско, биће извезена на њемачко и аустријско тржиште.

Откупљивачи се надају да ће ове године извести и до 3.000 тона шљиве. Осим Министарства пољопривреде, садњу подстиче и локална заједница. Према процјенама, посљедњих година на Мајевици је засађено 800 хиљада стабала шљиве и другог воћа.