latinica  ћирилица
28/06/2016 |  18:36 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Видовдан обиљежен у Србији (ВИДЕО)

Видовдан су обиљежили Срби на Космету. Поред неколико стотина вјерника са Косова, из централне Србије и из Црне Горе, Видовданским свечаностима су присуствовали представници Канцеларије за Косово и Метохију, локалне самоуправе, принц Александар Карађорђевић са супругом, замјеник премијера Косова Бранимир Стојановић и градоначелник Грачанице Владета Костић.
Парастос на Газиместану (фото: © AP Photo/ VISAR KRYEZIU) -
Парастос на Газиместану (фото: © AP Photo/ VISAR KRYEZIU)

Кратком шетњом улицама Грачанице, младића обучених у одјећу српских средњовјековних витезова, почело је обиљежавање Видовдана на Космету. У манастиру Грачаница, свету архијерејску литургију служио је епископ рашко-призренски Теодосије.

Предсједник Србије Томислав Николић данас је, у оквиру централне комеморативне свечаности поводом Видовдана, положио вијенац на споменик Косовским јунацима у Крушевцу.

Николић, који је предводио највишу државну и војну делегацију, вијенац је положио уз звуке химне Србије коју је интонирао оркестар Гарде Војске Србије.

У присуству више од 1.000 Срба, Видовданске свечаности настављене су служењем помена косовским јунацима изгинулим у бици против Турака на Видовдан 1389. године на Газиместану. Парастосту на Газиместану присуствовала су и представници Одбора из Републике Српске, за помоћ Србима на Косову и Метохији.

Откривен споменик Цару Лазару у сјеверном дијелу Косовске Митровице

Након помена палим борцима, у сјеверном дијелу Косовске Митровице откривен је споменик кнезу Лазару. Лазар је овдје да остане, јер су Срби овдје да остану, поручио је директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

 "Свој народ и државу можете вољети на разне начине, јер не постоји ексклузивна врста патриотизма, али се Србија не може вољети без Косова и Метохије", рекао је Ђурић.

Упркос великом броју полиције и ове године обиљежавање Видовдана није могло да прође без инцидената. Двије особе су повријеђене пошто су за сада још непознате особе каменовале комби са Србима који су се враћали са Газиместана.