latinica  ћирилица
29/06/2016 |  10:20 ⇒ 10:43 | Аутор: СРНА

Повећана наплата прихода од боравишне таксе у Српској

У Републици Српској је од јануара повећана наплата прихода од боравишне таксе, након што је ступио на снагу Закон о измјенама и допунама Закона о боравишној такси.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

У Министарству трговине и туризма Републике Српске је речено да је у периоду јануар-април ове године по основу уплате боравишне таксе прикупљено 292.665 КМ, док је у истом периоду прошле године прикупљено 272.418 КМ, што је повећање за 7,43 одсто.

Према њиховим наводима, новим законским рјешењем смањена је могућност да угоститељи који пружају услуге смјештаја у кући за одмор, апартману и соби за изнајмљивање, избјегавају уплату боравишне таксе, што се директно одражава на повећање буџета за Туристичку организацију Републике Српске и туристичке организације на локалном нивоу.

"Ријеч је о ефектима чији је циљ директно сузбијање сиве економије у области туризма и угоститељства. Осим тога, већи износ средстава прикупљених по основу уплате боравишне таксе утицаће и на бољу промоцију туристичких потенцијала на нивоу цијеле Републике Српске", наводе у Министарству трговине и туризма Републике Српске.

Законом о измјенама и допунама Закона о боравишној такси одређен је распон паушалног износа боравишне таксе на годишњем нивоу за угоститеље који пружају услуге смјештаја у кући за одмор, апартману и соби за изнајмљивање у распону од 15 до 30 КМ, у зависности од развијености локалне заједнице.

За туристичко мјесто распон паушалног износа боравишне таксе је од 30 до 50 КМ, а одлука о висини паушалног износа боравишне таксе до сада је донесена у 14 локалних заједница, и то за Бањалуку и Источно Сарајево у износу од 30 КМ, у Требињу 25 КМ, у Бијељини, Модричи и Угљевику 20 КМ, док је у Лакташима, Дервенти, Милићима, Петровцу, Братунцу, Невесињу, Прњавору и Власеници 15 КМ.