latinica  ћирилица
29/06/2016 |  11:48 ⇒ 11:51 | Аутор: Агенције

Ово поврће је здравије скувано

Већина поврћа здравија је сирова јер се пуно хранљивих састојака не губе кувањем, али можда ће вас изненадити информација да постоји и поврће које је заправо знатно боље баш кувано.
Поврће (Фото: Thinkstock) -
Поврће (Фото: Thinkstock)

Љубитељи сирове хране можда ће се опирати идеји да нешто може бити боље кувано, али термички процес код неког поврћа људима заправо олакшава варење и повећава количину хранљивих ствари које организам апсорбује.

Слиједи листа поврћа које је здравије кувано.

Мрква

Мркве су добре за вид, а разлог за то је бета каротен – пигмент који тијелу служи као извор витамина А и као антиоксидант. Нека истраживања упућују да бета каротен можда успорава дејства старења на мозак и плућа, али с друге стране повећава шансу за рак код пушача.

Истраживање спроведено 2002. показало је да кување мркве заправо повећава количину бета каротена које тијело на тај начин добија.

Парадајз

Сви волимо парадајз у готово свим њиховим облицима – од сирових до сосева – али ако желите да извучете најбоље из њих, термички их обрадите. Ако се ограничавате на искључиво сиров парадајз, добијате само четири одсто моћних антиоксиданата и ликопен које садрже.

Сиров парадајз има чврсте зидове које знатно отежавају њихово варење и апсорпцију свих хранљивих ствари. Једном кад га скувате, парадајз тијелу даје ликопен – пигмент који је добар за кости и здравље срца.

Шпинат

Сви смо расли уз Попаја који је своју огромну снагу добијао од шпината, али постоји ли научна основа за то? Ако је гвожђе у крви одговор на то питање, онда је шпинат заиста чудесна храна.

Међутим гвожђе није једина хранљива ствар коју шпинат садржи. То зелено поврће пуно је витамина Б.

Зашто је кување шпината добро? Одговор је једноставан – кување повећава количину шпината коју поједемо у једном оброку, па и самим тим унос свих његових хранљивих ствари.

Шпарога

Шпаргога садржи велику количину витамина А, Ц, Е и К и антиоксиданте који су добри за борбу против упала. Међутим због чврстоће влакана, некуване се тешко варе и не дају пуно хранљивих ствари.

Шпароге су нискокалоричне и немају много соли у себи, али зато су богате калцијумом, магнезијумом и цинком и минералима и бкеланчевинама.

Бундева

Иако сама идеја сирове бундеве никоме не звучи добро, то не значи да је нећемо ставити на ову листу. Кувана бундева веома је хранљива (као њена рођака тиквица), јер је богата антиоксидантима попут бета каротена.

Бундеве такође садрже пуно витамина А и Ц, као и калцијума и гвожђа.