latinica  ћирилица
29/06/2016 |  18:52 ⇒ 18:52 | Аутор: novosti.rs

Смањите бол у кољену

При сваком кораку овај зглоб амортизује отприлике троструку тјелесну тежину, па већ послије 30. године хрскавица постепено почиње да се троши
Вјежбање (Фото: menshealth.com) -
Вјежбање (Фото: menshealth.com)

Кољено је зглоб који подноси велико оптерећење сваког дана, и због тога се временом троши. Болови у зглобовима често упозоравају на почетак артрозе (гонартрозе), а то је трошење хрскавице кољена. При сваком кораку кољено амортизује отприлике троструку телесну тежину, па већ после 30. године живота хрскавица постепено почиње да се троши. Еластично ткиво које попут амортизера и клизног лежаја штити кости почиње да нестаје.

Од болова у коленима најчешће пате спортисти, затим гојазне особе чија колена морају да подносе велику тежину, али и они који се неправилно хране и у тело не уносе довољно минерала и калцијума тако да им коштано ткиво због тога слаби. Срећом, то може да се спријечи, или барем одложи, вјежбањем, али и свакодневним кретањем.

1. Лезите на леђа са једном савијеном ногом. Другу ногу потпуно испружену у кољену подигните око 20 цм изнад подлоге. Задржите положај око пет секунди. Вратите се у почетни положај и опустите се. Вјежбу поновити са другом ногом.

2. Лезите на леђа са једном савијеном ногом. Испод болног кољена ставите сунђерасти јастучић. Подижите стопало и кољеном гурајте јастучић према подлози. Задржите положај око пет секунди. Вратите се у почетни положај и опустите се.

3. Сејдите усправно на столицу ослањајући се на руке. Једну ногу подигните у водораван положај и потпуно испружите у кољену. Задржите положај око пет секунди. Вратите се у почетни положај и опустите се. Вјежбу поновити са другом ногом.

4. Лезите на стомак са јастуком испод карлице. Савијте једно кољено и одигните га од подлоге. Задржите положај око пет секунди. Вратите се у почетни положај и опустите се. Вјежбу поновите са другом ногом.

5. Лезите и савијте ноге у коленима. Притисните слабински дио кичме уз подлогу и ту напетост задржите током цијеле вјежбе. Болном ногом почните полако да возите бицикл, све док у натколеници не осјетите јачу напетост. Можете повећати интензитет вјежбе тако да бицикл возите уназад. Кичма мора да остане чврсто уз под. Вејжба траје око једног минута.

6. Кољено повуците према стомаку и ухватите га обема рукама у прегибу кољена. Полако испружите кољено све док не осјетите јачу напетост. Останите у том положају најмање 10 секунди. Можете да појачате интензитет вјежбе тако да здрава нога остане испружена на поду, а пету гурате увис. Као помоћ можете да користите мараму или каиш. Вјежбу поновите од три до четири пута са обе стране.