latinica  ћирилица
29/06/2016 |  19:00 ⇒ 19:04 | Аутор: novosti.rs

Научите да контролишете бијес

Сасвим је нормално да се понекад изнервирате, али проблем је ако не умијете да контролишете бијес.
Бијес - Фото: илустрација
БијесФото: илустрација

Не само због тога што тако упадате у непријатне ситуације, него и зато што бијес негативно утиче на здравље - подиже ниво крвног притиска и повећава ризик од срчаног удара, депресије и анксиозности.

Изабел Кларк, клинички психолог, специјализована за контролу бијеса, тврди да уважавајући неколико савјета, свако може да научи да се не нервира превише и да контролишете свој темперамент.

Први знаци бијеса

Посебну пажњу обратите на тјелесну реакцију: да ли вам срце брже куца, да ли дишете брзо и плитко, да ли вам се јавља напетост у мишићима... Кључно је, каже Изабел Кларк, да препознате ове упозоравајуће симптоме прије него што урадите нешто због чега ћете се касније кајати. Када вас неко или нешто изнервира, удахните дубоко и избројите до два. Затим издахните, па поновите дубоко удисање и покушајте да се фокусирате на то како вам се мишићи опуштају када издишете. Психолог савјетује да ову технику дисања почнете да вјежбате одмах јер неће "радити" одмах када сте напети.

Шта вас нервира

Бијес заправо представља енергију која "мобилише" тијело за акцију, али је важно да контролишемо ту енергију. Психолог савјетује да записујете шта је то што вас нервира, како ваше тијело одговара на тај бијес и како реагујете у таквим ситуацијама.

- Запишите ситнице које вас изнервирају, али и крупне ствари, а затим покушајте да видите да ли постоји неки образац у ситуацијама које изазивају бијес у вама - каже др Кларк.

Због чега "губите разум"

Са листе ствари које су вас изнервирале, издвојите ситуације због којих се "изгубили разум" од бијеса. Др Кларк каже да људи који долазе на терапије контроле бијеса често тврде да њихов бијес долази ниоткуда и једноставно их преплави. - Копајући дубље по осјећањима на терапијама, постаје јасно да неке конкретне ситуације код њих изазивају експлозију бијеса, а друге не, каже психолог.

Она савјетује да, када утврдите због којих то ситуација губите контролу над бијесом, покушате да схватите да ли је можда на то утицао и недостатак сна, глад, бол, стрес, алкохол или неки други фактор. Када откријете факторе који доводе до тога да побјесните, размислите како можете да утичете на тај фактор - ако је разлог недостатак сна, на примјер, покушајте раније одлазите на спавање.

Не игноришите емоције

Ако блокирате емоције на једном мјесту, оне ће се испољити негдје другде. Бијес који држите у себи претвориће се у стрес, па ће тијело сваког тренутка бити спремно за акцију - каже Изабел Кларк. - Физичка активност може помоћи да се ријешите бијеса, али и отворен разговор са особом која вас је изнервирала о теми која је за вас била иритирајућа.