latinica  ћирилица
30/06/2016 |  16:49 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Зашто је Савјет министара повећао акцизе на гориво за 15 фенинга? (ВИДЕО)

Савјет министара БиХ измјеном Закона о акцизама БиХ, предвидио је повећање акциза на гориво и ауто-гас за 15 фенинга по литру.

Десет фенинга издвајало би се за аутопутеве, а пет фенинга за магистралне и регионалне путеве. Ове измјене ће по хитној процедури у Парламентарну скупштину БиХ.

Превозници, негодују! Кажу да ће нови намети угрозити домаћу привреду. Уколико приједлог прође пријети им гашење предузећа, јер неће бити економске оправданости за њихово постојање. 

Предсједник Удружења превозника Српске, тврди да ће новим поскупљењем уз већ постојеће намете држава убирати 900 милиона марака годишње. Новом акцизом, дневно ће се убирати још 150 милиона марака годишње. Омча је ово око врата домаћих привредника, тврде превозници, а њих око 30% може слободно да угаси своје предузеће.

- Остаје нам или да се удружимо и боримо против овакве одлуке, или да прихватимо овакву одлуку и гасимо предузећа, каже Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС.

За домаћу пословну заједницу нови намет је апсолутно неприхватљив, истичу у Привредној комори Српске. На свим нивоима декларативно се залажу за растерећење привреде, а у пракси се уводе нови намети.

- Највише штете ће претрпити предузећа која се посебно баве превозом роба и путника, дакле на њих ће се највише негативно одразити ово повећање али и на све остале гране привреде, истиче Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ усвојио је у фебруару приједлог за повећање акцизе на нафту и нафтне деривате, пиво и алкохолна пића и природне ракије.

У марту је предложено повећање акцизе и на безалкохолна газирана пића. Подршку Савјета министара добио је само приједлог за повећање акцизе на гориво.

О наредним корацима превозници ће одлучити током викенда.