latinica  ћирилица
30/06/2016 |  17:06 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Бијељина- Истрага о злоупотребама градоначелника и градске управе (ВИДЕО)

Нова скупштинска већина у Бијељини од полиције је затражила да испита неспровођење одлуке Владе РС о лицитирању земљишта од 1000 хектара и нанесеној штети градском буџету.
Бијељина -
Бијељина

Закључили су да треба провјерити и законитост уговора о закупу простора јавног-информативног предузећа СиМ и СДС-а, који је потписао градоначелник Мићо Мићић, као и поштовање правилника о запошљавању службеника за информисање у градској управи.

Одлуком скупштине у пет јавних предузећа смијењени су директори и управни одбори.

Опозиција ни данас није учестовала у раду скупштине, а најновије одлуке скупштинске већине о смјенама окарактерисала је као нелегалне.

Према извјештају Надзорног одбора Скупштине града, дуговања градске управе достигла су пет и по милиона марака.

- Не желимо да се бавимо тужбама, него скупштинским закључцима тражимо од ЦЈБ Бијељина да испита има ли кршења закона, рекао је Драган Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељина.

Опозиција у раду скупштине и даље на учествује док суд не донесе одлуку о смјенама начелника одјељења.

- Тендециозно се приказује како град дугује пет и по милиона марака а из информације се види како се већина дуговања односи на 2016 годину. Буџетски прилив је око четири милиона мјесечни прилив и град Бијељина касни са плаћањем неких четири милиона марака кад се претвори на дуговања од пет и по милиона, рекао је Јовица Гајић, шеф одборничког клуба СДС-а

-Закон о извршењу буџета и Закон о буџетском систему не допушта да се постојеће обавезе преносе у више фискалних година, већ да се пренесе из текуће у наредну годину и да се у њој измири, истакао је Радислав Кањерић, предсједник Надзорног одбора Скупштине града Бијељина.

Смијењени начелници одјељења, а сада савјетници градоначелника, истичу да је одлука о "Регулационом плану центар града" закаснила и да је преписана од смијењеног начелника. Нову скупштинску већину оптужили су и за одуговлачење продаје земљишта у индустријској зони.

- У тим индустријским зонама требало би преко 20 фирми да послује, истакао је Миле Пејичић, смјењени начелник Одјељења за привреду и пољопривреду.

Слободан Петрић, одборник СНСД-а рекао је да је данас усвојен план продаје у индустријском зони 2.

- Усвојен је регулациони план центар града који је био оспораван и пао на Уставном суду, додао је Петрић.

Клуб одборника Покрета успјешна Срспка затражио је од градоначелника Миће Мићића да предложи новог замјеника градоначелника јер је смијењени Хусо Зачкановић , како су истакли, отишао у пензију.