latinica  ћирилица
01/07/2016 |  08:32 ⇒ 08:37 | Аутор: Б92

Не лижите кашику којом правите колаче

Администрација за храну и лијекове (ФДА) сопштила је да није здраво јести сирову смјесу за колаче чак и када користите рецепт који не подразумијева стављање јаја.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Заправо, из ФДА су рекли да није здраво јести сирово брашно у било ком облику. А прије свега се мисли на тијесто за колаче односно лизање кашике којојом се то тијесто прави.

Ево у чему је ствар: Сирова јаја су носиоци салмонеле, што није добра ствар, али испоставило се да брашно може да буде преносилац ешерихије коли.

Симптоми ешерихије укључују крваву столицу и грчеве у стомаку. Иако се већина људи опорави за недјељу дана, ешерихија може да узрокује отказивање рада бубрега нарочито код дјеце млађе од 5 година.

- Брашно је дериват добијен из зрна које долази директно са поља и обично се не третира како би се убиле бактерије - рекао је у изјави Лесли Смут, виши савјетник ФДА Канцеларије за безбједност хране.

ФДА је саопштила да животињски отпад може да контаминира зрна из којих се добија брашно, а кроз кување, печење или пржење убијају се све бактерије.

Зато, да бисте избјегли заразу, немојте да једете или пробате сирово тијесто за колаче, већ сачекајте да се оно испече.