latinica  ћирилица
01/07/2016 |  17:51 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Потребна ревизија резулатата пописа у БиХ (ВИДЕО)

Објављени резултати пописа су нетачни - мој услов је да буду ревидирани, поручио је члан Предсједништва БиХ Младен Иванић. Прича бошњачких политичара да број становника по националној припадности није толико важан - лицемјерна је, јер управо су они на томе инсистирали.
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

Споразум о придруживању и попис један су политички пакет. Тек када се изврши ревизија резултата пописа биће постигнут договор у Предсједништву БиХ, став је Младена Иванића. Објављени резултати пописа су нерелевантни и претворени у политичку причу бошњачких политичких партија из Федерације.

"Лицемјерно је сада када колеге из Сарајева кажу да није важан број по националној припадности иако су они на томе највише инсистирали. Ми имамо пет закона који јасно одређују број војника у Оружаним снагама а који зависи од резултата пописа, и није баш истина да то нема неке економске посљедице", истиче Иванић.

Из Сарајева стиже другачији одговор - резулати пописа су финални, у складу са законом, и како тврде, међународним стандардима.

"Објављени Попис становништа у БиХ урађен је у складу с важећим Законом о попису, надлежностима директора Агенције за статистику БиХ, изјавама међународног мониторинг тима и у складу с међународним стандардима", став је Предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића.

Шеф Делегације ЕУ Ларс Гунар Вигемарк упозорава да треба бити опрезан у формулацијама да су резултати у складу са међународним стандардима - јер то тек треба утврдити.

"Међународна мониторинг мисија оцијениће квалитет пописа становништва након детаљне анализе. Још не можемо оцијенити фазу обраде и дистрибуције података. То ће бити урађено тек на јесен”, истакао је Вигемарк.

Без сагласности о ССП-у и резултатима пописа нема ни европског пута БиХ. Кочница није Република Срспка поручује, Иванић. Каже да је она учинила много у договорима о закону и методологији, али да нуђене компромисе нису прихватили бошњачки политичари, посебно Изетбеговић.

Поручује да неће одустати од намјере да докаже да је било политичког притиска и злоупотреба током пописа -што је Тужилаштво БоХ показало позивом на разговор Велимира Јукића. Ипак, тврди да је Српска имала кључ којим се могло спријечити објављивање података.

"Српска је имала кључ којим је могла спријечити било какву употребу ових резултата. Да ли ће бити објављени резултати- власт РС тврди да има могућност да их објави и ја очекујем да они то и учине", каже Иванић.

Да је такав кључ постојао, Завод за статистику Српске би га употребио 18. маја, каже директорка Завода Радмила Чичковић. Завод је у априлу Централном изборном бироу послао програм Српске и тражио да Агенција утврди програм -што није урађено.

Објављивање нетачних резултата пописа представља дефинитиван слом политике такозваног Савеза за промјене, оцијенио је за Срну Сташа Кошарац.

"Већина представника тзв. Савеза за промјене показала је неспремност и немоћ да се супротставе одлукама и потезима Бакира Изетбеговића, који су у потпуној супротности вољи српског народа и изразито су штетни по интересе Републике Српске. Чак и кад се с таквим одлукама не слажу, представници тзв. Савеза за промјене одбијају да користе инструменте који су им на располагању, како би заштитили интересе Републике Српске”.

Изворна СДС сматра да је оспоравање објављених резултата од стране тзв. Савеза за промјене пред Уставним судом БиХ пуцањ у празно. Од Парламента Српске очекују званичну одлуку, којом ће ови резулатати бити проглашени неважећим, а од представника Срспке да напусте институције БиХ, све док се оне не врате у Дејтонски оквир.

Потпредсједник Парламента Српске Ненад Стевандић каже да овакви резултати служе за распиривање међунационалних тензија, да није постигнут консензус, да је прекршено 17 закона, али и витални принцип на којем почива БиХ.

"Ми ћемо се потрудити да нађемо законски начин да објавимо попис на својој територији, макар га морали поново проводити", рекао је Стевандић.

"Одлука Народне скупштине Републике Српске да се не призна попис је потпуно исправна и срећан сам што су наши политичари око тога уједињени. На силу се ништа не може", истакао је предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник.

У складу са закључцима Народне скупштине, Влада Срспке је основала радну групу која ће припремити Закон на основу којег ће Заводу за статистику бити омогућено да објави резултате пописа за Републику Српску.