latinica  ћирилица
01/07/2016 |  19:50 | Аутор: СРНА

Сутра парастос јадовничким жртвама

Над Шарановом јамом на Велебиту, у Хрватској, сутра ће бити служен парастос поводом Дана сјећања на Јадовно 1941. године, када су усташе на најсвирепији начин убиле више од 40.000 жртава, углавном Срба.
Парастос - Фото: РТРС
ПарастосФото: РТРС

Парастос јадовничким жртвама у 10.00 часова служиће свештеници Српске православне цркве.

Парастосу ће присуствовати и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Након парастоса, из мјеста Брушане кренуће литија мученичком стазом Светог Саве Горњокарловачког до Катине јаме, гдје је бачено његово измучено тијело љета 1941. године, гђе ће бити постављен Часни крст и служен парастос.

Биће служен и кратки помен жртвама у селу Ступачиново, гдје је у љето 1941. године постојао истоимени сабирни логор, у чијој близини се налази пет јама, док је по повратку за учеснике сабрања предвиђен обилазак Меморијалног центра "Никола Тесла" у Смиљану.

Поводом обиљежавања 75 година од злочина у комплексу логора Госпић-Јадовно-Паг 1941. године и Дана сјећања на Јадовно данас је почело Молитвено сабрање окупљањем код Храма Ваведења Пресвете Богородице у Плашком, у Хрватској.

Дан сјећања на Јадовно 1941-2016. обиљежава се са благословом Његовог преосвештенства епископа горњокарловачког Герасима.

Организатори сабрања су удружења грађана "Јадовно 1941." из Бањалуке и Београда и Епархија горњокарловачка.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.123 људи, углавном Срба.