latinica  ћирилица
02/07/2016 |  16:17 | Аутор: klix.ba

Дијета дизајнирана да успори старење

Разлог већине људи да крену на дијету је потреба да изгубе сувишне килограме и центиметре око струка, али постоје дијете и начини исхране дизајнирани да трансформишу здравље на другачије и трајније начине.
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

Постоје докази да драстично "резање" калорија и једење на одређени начин пет пута дневно заправо успорава ефекте старења и смањује ризик оболевања од болести као што су рак, срчане болести и дијабетес.

Дијета носи назив "дијета која имитира пост" и стручњаци наводе како је у стању да трансформише тијело особе.

Питер Бовс, који је учествовао у студији спроведеној за доказивање користи ове дијете објашњава како је овај начин исхране, умјесто дијете, потребно посматрати као "инвестицију у будућност". Она наводно подстиче регенеративне процесе у организму и побољшава здравље на дуже стазе. Уколико се теорија покаже као тачна, дијета снижава ризик од рака и дијабетеса, јача имунолошки систем и побољшава когнитивне способности.

Људи на овој дијети губе и сувишне килограме, али то је, наводе стручњаци, не приоритет, него тек попратна појава.

Дијета је заправо веома једноставна. Пет узастопних дана сваког мјесеца, учесници треба драстично да смање унос калорија, до двије трећине просјечног дневног износа. Првог дана конзумирају 1.090 калорија (10 одсто протеина, 56 одсто масти, 34 одсто угљених хидрата), а од другог до петог дана конзумирају 725 калорија (9 одсто протеина, 44 одсто масти, 47 одсто угљених хидрата). Највећи дио угљених хидрата долази из поврћа.

Међутим, ова дијета није лака ни једноставна. Бовс пише како је већина учесника студије на почетку имала симптоме попут главобоље и дехидрације као и исцрпљености, али и побољшаних менталних функција.

Осталих 25 дана учесници студије су јели нормално, као и иначе.

Истраживачи су одувијек били фасцинирани здравственим предностима које се повезују с повременим постом.

Студија је трајала три мјесеца, а Валтер Лонго, професор геронтологије и биологије, директор УСЦ Лонгивити Института, сматра како би се бенефити оваквог режима могли добити сљедећи програм три или четири пута годишње.

Истраживачи наводе како је потребно више истраживања, поготово када је ријеч о особама које се придржавају овог програма дужи период, како би се видјело које је његово дуготрајно дејство на здравље.