latinica  ћирилица
05/07/2016 |  14:04 | Аутор: Б92

Угинуо "најтужнији поларни медвјед на свијету"

Поларни медвед, који је на друштвеним мрежама постао познат као "најтужнији медвед на свијету", угинуо је у зоолошком врту у Аргентини након низа беуспјешних покушаја особља да буде пребачен на бољу локацију.

Артуро, посљедњи поларни медвјед у заточеништву, умро је од старости у зоолошком врту у Мендози. Имао је 31. годину.

Медвјед, који је рођен у САД и пребачен у Аргентину када је имао 8 година, добио је надимак по којем је познат када је његова дугогодишња партнерка угинула, остављајући га самог.

Више од пола милиона људи потписало је 2014. године петицију организације Гринпис којом се захтијева да се животиња пребаци на неку сјевернију локацију, али су ветеринари рекли да је Артуро сувише стар да преживи пут.

Овај случај није једина контроверза у историји зоолошког врта, смјештеном у подножју Анда. Прошле године затворена су врата туристима након што су у периоду између децембра 2015. и маја 2016. угинуле 64 животиње, пише британски Телеграф.

Званичници су саопштили да главни узрок овог помора представљају епидемије бактерија и пренасељеност простора животињама.

Представници градског вијећа саопштили су да планирају да претворе зоо врт у природни резерват у пошаљу његове становнике у нека погоднија мјеста.

"Надамо се да је ово посљедњи поларни медвјед који је у нашој земљи провео живот у заточеништву и да ће овај случај натјерати власти да озбиљно размисле о условима у којима живе егзотичне животиње“ рекла је Соледад Седе, портпарол Гринписа.