latinica  ћирилица
05/07/2016 |  16:48 | Аутор: РТС

Истезање прије вјежбања? Боље не...

Истезање је корисно за тијело, али немојте се истезати прије вјежбања него послије, поручују стручњаци.
Вјежба - Фото: Screenshot/YouTube
ВјежбаФото: Screenshot/YouTube

Мит је да ћемо се повриједити уколико се не истегнемо прије вјежбања. Оно што треба да урадимо на почетку сваког сета вјежби је да се загријемо.

Иако постоје различите врсте истезања и неке могу бити укључене у почетни дио тренинга, статичко истезање није на тој листи, поручује Шон Арент са Универзитета Рутгерс у Њу Џерзију.

Када сједнемо на под, раширимо ноге и покушавамо да се што више примакнемо прстима на стопалима, то је тип истезања потпуно непожељан на почетку сета вејжби, наводи Арент.

Када истежемо "хладан", то јест незагријан мишић, објашњава Арент, то је исто као да смо ставили гумицу у фрижидер и онда је растегли. Једино што у таквој ситуацији можемо да добијемо је пуцање мишића, на исти начин као што би та охлађена гумица пукла, наводи овај стручњак за фитнес.

Са друге стране, када је мишић загријан треба га истезати да се не би скупио, али и даље пажљиво, до границе бола. На тај начин могу да се избјегну повреде, бићемо флексибилнији, тетиве ће боље реаговати, а и укупна покретљивост тијела ће бити боља.

Онима који и даље сматрају да им је прије вјежбања неопходно истезање Арент препоручује динамичко истезање или загријавање. Ријеч је о подизању екстремитета и кружни покрети, али при томе не треба се задржавати у екстремним положајима.

На тај начин загријаће се мишићи, али кроз покрете који ће личити на протезање, што се препоручује прије активности попут комбинација покрета из борилачких вјештина (шутирање, подизање ногу високо).