latinica  ћирилица
06/07/2016 |  15:11 ⇒ 15:46 | Аутор: Агенције

Ево шта највише утиче на појаву мигрене

Упркос томе што је ово прилично проширена болест која погађа сваку седму особу у свијету, њени узроци још нису у потпуности откривени.
Мигрена (илустрација) -
Мигрена (илустрација)

Најопсежније досад спроведено истраживање о мигрени, чији су резултати објављени у Nature Genetics упућује на то да за развој те болести постоје генетске предиспозиције.

Истраживање је спровео угледан међународни тим научника који су студију спровели на ДНК узорцима 375.000 учесника истраживања из Европе, Америке и Аустралије, међу којима их је 60.000 патило од мигрене.

Научници су анализирали милионе генетских варијанти и открили да се с појавом мигрене може повезати 38 различитих геномских подручја, у односу на досадашњих само десет геномских подручја.

Установили су и да се већина геномских зона преклапа с генима повезаним с одређеним васкуларним болестима код којих долази до сужавања крвних судова.

О важности недавних открића за будућност успјешног лечења мигрена професор Џон Анкер Цварт из Осла каже:

"Наша открића која се заснивају на генетици први су конкретан корак према персонализованом приступу у лијечењу ове комплексне болести. Ми љекари одавно знамо да је свака мигрена различита и да су лијекови који помажу једном пацијенту код другог потпуно неефикасни. Надамо се да ћемо ускоро добијена сазнања моћи да употребимо на начин да пацијенте подијелимо у групе с обзиром на генетске предиспозиције када будемо спроводили клиничка истраживања с лијековима. На тај начин би требало да повећамо изгледе за откривање најбоље терапије за сваку подгрупу", рекао је доктор Цварт.