latinica  ћирилица
06/07/2016 |  18:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Нема званичне нотификације о штетности "киндер" чоколадица

Власти у Србији нису добиле званичну РАСФФ нотификацију о здравственој неисправности "киндер чоколадица", потврђено је данас Тањугу у Министарству пољопривреде.
Киндер чоколада - Фото: илустрација
Киндер чоколадаФото: илустрација

"Надлежне инспекције предузимају мере како би се утврдили наводи о тим производима. У складу са тим предузеће даље кораке", речено је Тањугу у овом министарству.

РАСФФ (Rapid Alert System for Food and Feed) је огранак Европске комисије задужен за нотификацију земаља о здравственој неисправности производа, а у овом случају није реаговала.

На неисправност киндер чоколадица упозорило је њемачко удружење за заштиту потрошача "Фудвоч", наводећи да њихове анализе показују да три врсте "киндер" чоколаде садрже опасну материју која "можда изазива рак".

Удружење је позвало надлежне органе да повуку из продаје Ферерове производе "киндер ригл“, Линдтове "фиорето нугат минс“ и Рубезахлове "санрајс класик цоко хепен“.

Како су навели у саопштењу, они у себи, наводно, имају ароматична минерална уља (МОАХ).

"Фудвоч" наводи да је тестирано више од 20 врста чипсева и чоколадица и пронађена су та уља која приликом разлагања у људском организму могу изазвати оштећења органа, а дјеца су посебно изложена ризику.