latinica  ћирилица
07/07/2016 |  08:49 | Аутор: РТС

У Србију стигли тестови за Зика вирус

У Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић- Батут" стигли су тестови за Зика вирус, који се преноси уједом комарца.

Директор Батута Драган Илић каже да у Србији није било регистрованих случајева, али да предстоје Олимпијске игре у Бразилу гдје има заражених комараца.

"Стигло је 400 тестова. Неће бити масовног тестирања грађана, али ће бити чиљаног тестирања у Батуту", нагласио је Илић гостујући на РТС.

Он каже да су озбиљне припреме рађене са Олимпијским комитетом Србије и додао да особе које су боравиле у подручју гдје има Зика вируса треба да обрате пажњу на прве симптоме који се јављају три до седам дана након убода комарца- црвенило, отоко, болови у очима.

Илић каже да се вирус задржава у сперми мушкарца и до шест мјесеци након заразе, тако да сексуални односи морају бити заштићени и мора се обратити посебна пажња код оних који планирају породицу, јер вирус оставља тешке посљедице на плод.

Спортистима који учествују на Олимпијади, како каже, дају се основне информације како да се понашају, а они који иду у подручје гдје има и жуте грознице, препоручује се да се вакцинишу.