latinica  ћирилица
07/07/2016 |  18:24 ⇒ 21:52 | Аутор: РТРС

Градишка: Откривени темељи цркве Светога Ђорђа из 13 вијека (ВИДЕО)

Археолози Завичајног музеја Градишка у Горњим Подградцима, на локалитету старог Врбашког града, открили су ново вриједно налазиште - темеље цркве Светога Ђорђа из 13 вијека.
Црква доказ о вишевјековном постојању Срба - Фото: Screenshot
Црква доказ о вишевјековном постојању СрбаФото: Screenshot

Црква би требало да постане саставна цјелина Археолошког парка, у близини Националног парка Козара.

У сондажном истраживању археолози су открили темље цркве импозантне величине која је грађена између 13 и 15 вијека. Артефакти пронађени током ископавања значајни су докази за српску националну историју и православље.

- Пронађен је сребрењак Матије Корвина из друге половине 15 вијека. Сам Матија Корвин је значајан за ове крајеве јер је он ове крајеве бранио послије пада Босанске државе. Бранио их је од Турака и он је најзначајнији за обнову српске деспотовине на овим крајевима, истакао је Бојан Вујиновић, археолог, кустос завичајног музеја Градишка.

Архијерејски намјесник градишки Мирко Милисавић, истакао је да вјерује археолозима.

- Желим и да вјерујем историји да смо народ на Балкану од много прије од 7 вијека, додао је Милисавић.

Мјештани од давнина локалитет називају Црквиште. За археологе ово подручје било је интересантно и прије тридесет година.

У Завичајном музеју размишљају да локалитет Врбашког града претворе у Археолошки парк и ново туристичко одредиште.

- Идеалан је географски положај, а посебно да не наглашавамо о њеном историјском значају за овај дио Градишке, нагласио је Драган Матавуљ, директор Завичајног музеја Градишка.

До краја године планирано је интензивно истраживање средњовјековног града Балкис у Бакинцима, гдје се очекује изградња пута који би омогућио несметан приступ том локалитету.