latinica  ћирилица
12/07/2016 |  08:46 ⇒ 08:54 | Аутор: Б92

Кисело млијеко да дотјерате линију

Мљечни производи убрзавају метаболизам па се лакше губе килограми. Ова намирница побољшава имунитет, помаже избацивање токсина

Кисело млијеко не само да љети освјежава и чини ситим, ова мљечна намирница веома позитивно утиче на метаболизам, па се користи као главни састојак у дијетама. Помоћу дијете са киселим млијеком можете скинути од пет до шест килограма за 10 дана.

Кисело млијеко је изузетно корисна намирница која нормализује активност органа за варење, побољшава имунитет, помаже "скупљање" и избацивање токсина из организма и подстиче метаболизам. Оно садржи све неопходне нутритиве: масноће, угљене хидрате и протеине и зато спада у ред комплетних намирница.

Кисело млијеко се добија дјеловањем млечно-киселинских бактерија (бацила и кока) - као и квасних гљивица. Велика дијететска вриједност киселог млијека је у томе што се под дејством мљечне киселине мијења колидна структура масти и беланчевина, тако да се добијају фине громуљице које организам лакше вари и искоришћава. Кисело млијеко садржи одређене материје које потпомажу растењу и размножавању оних бактерија које врше синтезу витамина Б комплекса.

Комбинујете кисело млијеко са осталим, здравим намирницама у дијети коју препоручујемо, а пошто је у питању рестриктивна дијета, не би требало да се држи дуже од 14 дана.

Количина киселог млијека коју ћете користити у појединим рецептима зависи од жеље и укуса. Битно је да се поједе 500 г киселог млека дневно, а ви бирате како ћете их распоредити по оброцима.

Док држите дијету са киселим млијеком, препоручују се сљедеће намирнице:

* Природно кисело млијеко - 500 г дневно
* Воће - до 300 г дневно (осим грожђа, диња и лубеница због велике количине шећера коју садрже)
* Месо - до 100 г дневно (риба, пилетина и ћуретина са одстрањеном кожицом и масноћом)
* Поврће - до 300 г дневно (парадајз, ротква, краставац, паприка)
* Зелениш - до 300 г дневно (зелена салата, кељ, купус, рукола).