latinica  ћирилица
12/07/2016 |  16:37 | Аутор: novosti.rs

Диња јача организам

Диња има значајно мjесто и примену у народној медицини, а користе се плодови, сок и сjеме против грчева, за рjешавање тегоба са бешиком, за снажење имунитета и његу суве коже.
Диња (Фото: 123rf) -
Диња (Фото: 123rf)

У народној медицини диња има широку примену у лечењу. У терапији се користе плодови, сок и сјеме.

Против грчева

Помијешајте 2 кашичице семена диње са 2 кашичице сјемена краставца и прелијте са 6 дл кипуће воде. Оставити поклопљено да одстоји два сата, па проциједите. Пије се 1 дл прије доручка, а 2 дл прије ручка и вечере. Лијечење траје 10 дана.

За бешику

Помијешајте 2 кашичице ситно измрвљеног сјемена диње, 2 кашичице сјемена краставца и 1 кашичицу уситњених петељки вишње. Прелијте са 7 дл кипуће воде и оставите да одстоји поклопљено два сата. Проциједите и пијте по 2,5 дл три пута дневно прије оброка током пет дана.

Снажан имунитет

Сок од диње, исцијеђен ручно или у соковнику, помијеша се са јогуртом, медом и лимуновим соком. Узима се од два до три пута дневно једна чаша.

Нега суве коже

У свјеже исцијеђен сок од диње се дода једнака количина млијека и ружине водице. Овај лосион се ставља на лице увече и ујутру, по могућству и чешће. Остави се да стоји 20 минута, па се лице умије млаком водом.