latinica  ћирилица
13/07/2016 |  11:15 | Аутор: Б92

Лоше вијести из Кине послије Брегзита

Кинески извоз је пао у јуну више него што се очекивало пошто је глобална тражња остала континуирано слаба.
Економија (Фото: Thinkstock.com) -
Економија (Фото: Thinkstock.com)

Уз то, британска одлука да напусти Европску унију помрачила је изгледе једног од највећих кинеских извозних тржишта.

Увоз се такође смањио више од предвиђања, што указује на то да ефекат мјера за подстицање раста друге по величини свјетске економије можда блиједи, послије охрабрујућих резултата из маја, извјештава агенција Ројтерс.

Извоз је опао за 4,8 одсто у односу на годину раније, саопштила је кинеска Управа царина, додајући да се кинеска привреда суочава са све већим негативним притисцима и да ће ситуација у погледу трговине и ове године бити тешка.

С друге стране, увоз је смањен за 8,4 одсто у односу на прошлу годину.

То је резултирало трговинским суфицитом од 48,11 милијарди долара у јуну, у односу на прогнозираних 46,64 милијарде и у односу на мајски суфицит од 49,98 милијарди долара.

Економисти су у анкети Ројтерса предвиђали пад извоза у јуну за 4,1 одсто, што одговара мајској стопи пада, док су очекивали да ће увоз склизнути наниже за 5,0 процената, послије пада од 0,4 одсто у мају.

Извоз у САД, које су највеће кинеско тржиште, опао је у првој половини ове године 9,9 одсто на годишњем нивоу, док су испоруке у Европску унију, друго по величини тржиште за кинеску робу, смањене за 4,4 процента.

Најновије слабљење јуана изгеда да је до сада било од мале помоћи кинеским извозницима.

Јуан је пао око 3,0 одсто у односу на долар и за 5,86 одсто према корпи валута у другом тромјесечју, мада су кинески званичници у више наврата поновили да неће намјерно девалвирати валуту ради подстицања извоза, наводи Ројтерс.