latinica  ћирилица
14/07/2016 |  12:20 | Аутор: СРНА

Бијељина- Превентивни прегледи становника

Тимови Центра за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога /ХИСПА/ Дома здравља Бијељина данас обављају превентивне прегледе заинтересованих становника, а циљ је да се корисницима услуга још више приближи оно што ради овај центар.
Бијељина (фото: www.patriotbn.com) -
Бијељина (фото: www.patriotbn.com)

- Ријеч је о начинима спречавања, односно превенције инфаркта и шлога, правовремено и ефикасно идентификовање, те лијечење и дугорочно праћење болесника са повишеним кардиоваскуларним ризиком - рекао је начелник Центра за хипертензију Института за кардиоваскуларне болести Дедиње Небојша Тасић.

Он је истакао да је овај центар у Бијељини потпуно опремљен, а особље Дома здравља Бијељина је прошло сву потребну обуку на Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње.

- Ми овдје идентификујемо болеснике који имају велику вјероватноћу да добију инфаркт миокарда и шлог, као и болеснике који имају малигну, резистентну и нерегулисану хипертензију - рекао је Тасић.

Он је нагласио да ти болесници захтијевају посебан индивидуализован програм праћења и лијечења.

- С друге стране, љекари у ХИСПА центрима, па тако и у Дому здравља Бијељина, едуковани су, мотивисани и спремни да на адекватан начин одговоре најзначајнијим медицинским изазовима и да научним радом допринесу даљем лијечењу кардиоваскуларних болести - рекао је Тасић.

Он је истакао да је Дом здравља Бијељина потпуно опремљен да спроводи све најсавременије дијагностичке процедуре из ове области.

- ХИСПА тежи да се, уз активну сарадњу  љекара различитих специјалности, пацијент најквалитетније лијечи у домицилној здравственој установи - додао је Тасић.

Доктор у Служби хитне медицинске помоћи Дома здравља Бијељина Славко Јовић апеловао је да становништво посебно буде опрезно због временских прилика ових дана.

- Претходних дана смо се сусретали са екстремно високим температурама ваздуха, а већ данас најављују промјену временских прилика и температуре испод 20 степени за дане викенда. Све то изузетно неповољно утиче на болеснике са хипертензијом, а може да изазове проблеме и код оних који нису имали тегобе овог типа - рекао је Јовић.

Он је нагласио да је неопходно редовно контролисати крвни притисак и своје активност прилагођавати температурним приликама.