latinica  ћирилица
14/07/2016 |  18:57 ⇒ 15/07/2016 | 07:55 | Аутор: РТРС

Парламент Српске о расписивању референдума о Дану Републике (ВИДЕО)

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о Одлуци о расписивању референдума о Дану Републике биће одржана сутра. Тако је одлучио скупштински Колегијум.
Дан Републике Српске - Фото: РТРС
Дан Републике СрпскеФото: РТРС

Све политичке партије са сједиштем у Српској сагласне су с дневним редом, али и да референдум буде одржан, 25. септембра.

Иако је било различитих мишљења о датуму одржавања референдума, ипак све политичке партије са сједиштем у Српској усагласиле су да то буде онај предложени, 25.септембар.

Са овим нису сагласни посланици Коалиције Домовина. Сматрају да су прегласани и кажу да би један референдум у РС могао изазвати други референдум на нивоу БиХ, не прецизирајући на шта конкретно мисле. Странке са сједиштем у Српској сматрају да је прегласавања српских представника било у Уставном суду БиХ, када је донесена одлука да 9. јануар не може бити Дан РС. 

Приједлог одлуке о расписивању републичког референдума о Дану Републике и именовање комисије за његово спровођење.Ово су двије тачке дневног реда, о којима би сутра на посебној сједници требало да расправљају посланици парламента Српске.

- На сједници скупштинског колегијума било је различитих мишљења о одржању референдума.Његово одржавање није упитно и за политичке партије из РС осим за представнике Бошњака, нагласио је Недељко Чубриловић предсједник Парламента Српске.

- Драго ми је да су политичке партије из РС усагласиле јер ће бити лакше провести референдум у локланим заједницама, каже Радован Вишковић (СНСД).

Како је раније и предложено, датум референдума остаје 25. ептембар, седам дана прије локалних избора. И опозиција је сагласна са тим, иако је имала свој приједлог и разлог за то.

- Ми смо предлгали 10. или 11. новембар ,то је 25 година од плебисцита српског народа, истиче Драган Чавић (НДП).

Коалиција Домовина не подржава да приједлог одлуке о референдуму о Дану Републике буде на дневном реду Народне скупштине.Овај приједлог за њих је, кажу, најгора одлука коју је парламент Српске икада донио. Сматрају да би један референдум у Републици Српској био повод за неки други на нивоу БиХ, не желећи да прецизирају на шта конкретно мисле. Тврде да су прегласани.

Подсјећамо, о одлуци коју донесе Народна скупштина треба да се изјасни Вијеће народа Републике Српске.Готово је сигурно да ће Клуб Бошњака покренути витални национални интерес.Одлука тада иде на Заједничку комисију Вијећа народа и Народне скупштине, а ако и ту не буде договора, одлуку доноси Уставни суд Републике Српске.

Комисија коју би на посебној сједници такође требало да именује Народна скупштина бројаће девет чланова, од којих ће по два члана бити из СНСД-а и СДС-а.

Уставни суд БиХ у новембру прошле године, разматрајући апелацију члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, одлучио је да 9. јануар не може бити Дан Републике Српске. Након сутрашње сједнице, извјесно је да ће томе одлучивати грађани Републике Српске.