latinica  ћирилица
16/07/2016 |  14:20 | Аутор: РТС

Вјештачки заслађивачи повећавају апетит

Због ниске калоричне врijедности, вjештачки заслађивачи препоручују се особама које су на дијети, онима с прекомjерном тежином и особама које болују од дијабетеса. Међутим, нова студија аустралијских научника показала је да замjенски заслађивачи заправо стимулишу апетит и подстичу конзумацију додатних 30 одсто калорија кроз храну.
Заслађивачи - Фото: flickr.com
ЗаслађивачиФото: flickr.com

Разна истраживања на животињама и људима показала су да конзумирање вјештачких заслађивача може створити осјећај глади и реално повећати апетит. Тек је нова, oбимна студија вођена од стране стручњака Центра "Чарлс Перкинс" при Универзитету у Сиднеју, а у сарадњи са Институтом за медицинска истраживања "Гарван", открила зашто долази до ове појаве.

Милиони људи у свијету редовно користе сукралозу, вјештачки заслађивач ниске калоричне вриједности. Већина таквих заслађивача добија се из сахарозе, а међу најпознатијима су аспартам, калијум ацесулфам, неотам, натријум цикламат и сахарин.

Тестирања спроведена на мувама, којима су током пет дана давани вјештачки заслађивачи, показала су да су ови инсекти након хроничне изложености заслађивачима, били хиперактивни, да су патили од инсомније, од нетолеранције на глукозу, да су имали већу потребу за слатким, као и појачан апетит те су конзумирали више калорија.

Научници су установили да вјештачки заслађивачи мијењају начин на који мозак перципира укус слатког на нивоу центара за награђивање – појачавао га је, створивши неравнотежу између нивоа "правог шећера" и нивоа глукозе, што је организам подстицало на конзумирање још више шећера.

Када конзумирамо "прави шећер" у мозгу се ослобађа допамин, а у крви расте ниво глукозе.

У случају вјештачких заслађивача, допамин подстиче осјећај задовољства, но, с обзиром на то да заслађивачи не садрже шећер не расте ниво глукозе у крви, због чега организам као надокнаду тражи калорије из хране.

Резултати теста били су исти и код пацова, и објављени су у часопису Cell Metabolism.