latinica  ћирилица
18/07/2016 |  16:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Џонсон одустао од уносне колумне у којој је вријеђао лидере

Нови шеф британске дипломатије Борис Џонсон одустао је од своје уносне новинске колумне у листу "Дејли телеграф", коју је годинама користио да би исмијавао свјетске лидере, јављају данас британски медији.

Џонсон, лидер кампање за излазак Британије из Европске уније, био је плаћен 300.000 евра годишње за писање своје недјељне колумне, а вијест о одустајању је објавио данас њен портпарол.

Он је колумну писао читавих осам година колико је провео на мјесту градоначелника Лондона, прениео је Франс Прес.

Та агенција оцјењује да је Џонсон користио колумну да би исказао свој бритки ум, али су му се неке од критика из тих текстова, попут оне кад је кандидаткињу за предсједника САД Хилари Клинтон упоредио са "садистичком медицинском сестром", обиле о главу прошле недјеље кад је постао британски министар спољних послова.

Нова британска премијерка Тереза Меј, која је преузела дужност након референдума на којем су Британци 23. јуна подржали Брегзит, шокирала је свјетске лидере кад је именовала гафовима склоног Џонсона за шефа дипломатије.

На свом новом радном мјесту Џонсон ће бити плаћен 162.000 евра, укључујући око 90.000 евра које ће добијати као посланик британског парламента.