latinica  ћирилица
18/07/2016 |  20:13 | Аутор: vecernjenovosti

Црни чај ублажава стрес

Пошто се ефекат црног чаја испољава тек након пола сата од конзумирања, истраживачи наглашавају да он не спречава стрес у стресним ситуацијама, већ помаже што бржем опоравку стресиране особе.
Црни чај (Фото: Shutterstock) -
Црни чај (Фото: Shutterstock)

Кад сте под стресом, попијте црни чај, савјетују стручњаци са Колеџ универзитета у Лондону, јер овај напитак смањује ниво стресног хормона кортизола. До овог открића дошли су након истраживања спроведеног на 75 мушкараца добровољаца, иначе, непушача, са навиком редовног пијења чаја.

Испитаници су изложени стресним ситуацијама, при чему им је мјерен пулс, притисак, концентрација крвних плочица и кортизола, а вршена је и лична процјена стреса. Повећање пулса и притиска остало је исто и у плацебо групи и у групи која је пила црни чај. Али је зато ниво кортизола у крви и лични доживљај стреса, био знатно мањи у групи која је пила црни чај.

Пошто се ефекат црног чаја испољава тек након пола сата од конзумирања, истраживачи наглашавају да он не спречава стрес у стресним ситуацијама, већ помаже што бржем опоравку стресиране особе. За вријеме истраживања испитаници нису конзумирали друге врсте чаја и кафу.