latinica  ћирилица
19/07/2016 |  13:38 ⇒ 13:41 | Аутор: ТАНЈУГ

УК: Фунта пада иако је јунска инфлација боља од прогноза

Фунта је данас пала према већини 16 водећих свјетских валута, иако је званична статистика објавила да је раст годишње стопа инфлације у Уједињеном Краљевству у јуну надмашио прогнозе економиста.

Потрошачке цијене у Великој Британији су порасле прошлог мјесеца за 0,5 одсто у односу на годину раније, саопштила је британска Канцеларија за националну статистику у Лондону, а преноси агенција "Блумберг".

Аналитичари су у анкети "Блумберга" предвиђали у просјеку раст инфлације од 0,4 процента у јуну са 0,3 одсто из маја.

Циљана инфлација Банке Енглеске (БоЕ) од 2,0 одсто посљедњи пут је достигнута у децембру 2013. године.

Британска централна банка је сигнализирала прошле недјеље да припрема стимулативне мјере за август, пошто привреда почиње да посрће након гласања за излазак земље из Европске уније.

Записник са јулског састанка Банке Енглеске показао је да већина чланова Одбора за монетарну политику очекује ублажавање те политике сљедећег мјесеца, наводи њујоршка агенција.

Планирано је да дункционери БоЕ, на челу са гувернером Марком Карнијем, објаве нову одлуку 4. августа.

Фунта је данас око 10,15 сати, по лондонском времену, пала за 0,4 одсто на 1,3202 долара, а за исти проценат је ослабила и према јединственој валути еврозоне - спустивши се на 83,65 пенија за евро. Британска новчана јединица се 6. јула сурвала на 31-годишњи минимум према америчкој монети на 1,2798 долара, подсјећа "Блумберг".