latinica  ћирилица
19/07/2016 |  18:16 | Аутор: Блиц

Кинески "Добри Вил Хантинг" - Како је имигрант ријешио нерјешив математички проблем

Ју Ђанчун , кинески имигрант у САД, пронашао је рјешење за "Кармајклове бројеве", комплексан математички проблем који је мучио бројне професоре на универзитетима широм свијета.
Ју Ђанчун, геније из Кине - Фото: blic.rs
Ју Ђанчун, геније из КинеФото: blic.rs

Ово достигнуће има још већу тежину ако се у обзир узме чињеница да "кинески Добри Вил Хантинг" никада није студирао.

Ју ради као курир за једну достављачку компанију, а за себе каже да је одувијек "гајио страст према бројевима", преноси "Си-Ен-Ен".

Њјегово рјешење проблема запањило је академике широм свијета, који кажу да је Јуова теорија много примјењивија од "традиционалног рјешења проблема".

- Нестварно маштовито рјешење. Никада није имао било какво више образовање о бројевима, нити је похађао часове математике. Све што има јесте екстреман инстинкт, који се показао и више него довољним. Запањујуће - рекао је Саи Тјанђин, професор математике на универзитету Жеђанг, који је чак позвао Јуа да изложи своје рјешење на универзитету.

Причу о Јуу професор је испричао Лингу Ланфангу, првом човеку богатог конгломерата "Силк Роад Холдинг", који је, импресиониран његовим невјероватним талентом, понудио Јуу да ради у његовом сектору за статистику и да му пружи "боље шансе за развој каријере и талента за математику".

Кармајклови бројеви познати су и као псеудопрости бројеви.