latinica  ћирилица
19/07/2016 |  20:48 ⇒ 20:55 | Аутор: vecernjenovosti

Савладајте мучнину на путу

Болест кретања која многима поквари одлазак на одмор може да се спријечи.
Путовање- илустрација (Фото: www.lifeadvancer.com) -
Путовање- илустрација (Фото: www.lifeadvancer.com)

Болест кретања - кинетоза, ствара непријатне тегобе, и многима поквари путовање, али не представља дугорочан проблем, нити оставља трајне посљедице. Јавља се као посљедица великог броја надражаја којима је организам изложен приликом вожње аутомобилом, возом, авионом...

Симптоми су вртоглавица, слабост, хладан зној, блиједило, главобоља, мучнина и повраћање. Мада је болест кретања непријатна и напорна, није озбиљна и може да се спријечи:

1. Гледајте далеко испред себе у неку удаљену тачку на хоризонту. Одрасле особе треба да се возе на предњем сједишту.

2. Немојте читати и играти видео-игрице током вожње, а такође не пуштајте ни филмове.

3. Неопходно је да вожња буде што удобнија без наглог кочења. Правите паузе - идеално је да на сваких два до три сата направите паузу од око барем 15 минута.

4. Не крећите на пут празног стомака, мало сувог кекса, или пола банане биће довољни.

5. Избјегавајте јаку, масну храну и газиране напитке прије путовања.

6. Немојте пушити у ауту. Унутрашњост аутомобила треба да буде провјетрена. Избјегавајте освјеживаче ваздуха јаких мириса.

7. Обезбиједите свјеж ваздух. Дјетету ће бити боље ако је прозор отворен, а треба избјећи мирисе хране у колима. Квалитетна клима такође помаже, али ни хлађење не смије бити прејако.

8. Немојте се претјерано наливати водом. Ово је важно и за дјецу. Нека пију воду чешће, али помало. Треба избјегавати газирана пића.

9. У апотекама можете наћи лијекове који помажу да се проблем мучнине током путовања ублажи или спријечи.

10. Неки природни "лијекови" такође могу да помогну. Један од њих је чај од ђумбира који треба пити два сата прије путовања. Постоје и друге чајне мјешавине које могу да смире желудац.