latinica  ћирилица
20/07/2016 |  20:56 ⇒ 22:25 | Аутор: Вечерње новости

Црни сусам: Чува кости, успорава старење

Регулише крвни притисак, подиже имунитет, спречава мигрену, преломе и остеопорозу
Црни сусам - Фото: Novosti.rs
Црни сусамФото: Novosti.rs

Незаобилазни састојак азијатске и оријенталне кухиње, сусам (Sesamum indicum) је много више од зачина који јелима даје богатији укус.

- Сјеменке црног сусама, са којих није скинута опна, садрже чак 60 одсто више калцијума ољуштене. Са опном имају и јачи укус што најбоље знају Кинези, који га често користе у традиционалној исхрани и медицини и високо вреднују његове хранљиве и љековите састојке. Сусам се, иначе, сматра најстаријом уљарицом у људској употреби, посебно одомаћеној на Далеком истоку. Ова веома отпорна биљка, лако се прилагођава најразличитијим промјенама и тешким условима - објашњава нутрициониста Нада Мишковић.

Изузетно богат магнезијумом и калцијумом, помаже у регулисању крвног притиска и спречава појаву мигрене усљед лошег стања крвних судова. Осим тога, сузбија настанак астматичних грчева, а код несаница узрокованих менопаузом побољшава сан.

- Црни сусам је одличан извор бакра и цинка. Познато је да минерал бакар, унесен у довољној количини, омогућава активирање процеса стварања еластина и колагена, неопходних за добро функционисање зглобова и костију. Истовремено, цинк обезбјеђује добру чврстину костију, спречавајући преломе и остеопорозу и има веома важну улогу у одржавању имунитета.

Изузетно цијењен у исхрани, посебно се препоручује као намирница која подмлађује и успорава старење, јер посједује завидне количине витамина Е, који је неопходан за здравље коже. С друге стране, захваљујући витамину Б и гвожђу спречава преурањену појаву сиједих власи, слабљење меморије и слуха.

Богат је дијететским влакнима, повољно дјелује на снижавање лошег холестерола, има снажно антиоксидативно дјеловање, па спречава стварање слободних радикала који уништавају здраве ћелије.

- Да бисте осјетили благотворне ефекте ове намирнице, требало би да је уврстите у редовну исхрану. Можете, на примјер, свакога дана додавати прстохват црног сусама у салату и друге оброке. Због боље апсорпције калцијума и магнезијума, пожељно је да сјеменке самељете или потопите у мало воде током ноћи, а након тога да додајете у јогурт, мусли, напитке са воћем. Ипак, ова намирница се не препоручује особама које имају камен у бубрегу или дијареју - истиче др Мишковић.