latinica  ћирилица
21/07/2016 |  11:51 | Аутор: СРНА

Приједорска болница престала наплаћивати прегледе дјеце за упис у вртић

Приједорска болница престала је наплаћивати микробиолошке претраге које су услов за полазак дјеце у вртић, како при упису у предшколску установу, тако и при наставку похађања вртића након љетних пауза у појединачним објектима.

Прегледи за дјецу ради уписа у вртиће не би требало да се наплаћују у установама које су те услуге уговориле са Фондом здравственог осигурања Републике Српске, будући да је ријеч о дјеци која су све до 15 године ослобођена плаћања партиципације, односно чију здравствену заштиту у потпуности финансира Фонд, речено је раније у овом фонду.

"Уколико нека здравствена установа наплати преглед који је дјеци неопходан ради уписа у вртић, родитељи имају могућност да поднесу у надлежној пословници Фонда захтјев за рефундацију трошкова", истичу у Фонду.

Приједорска Болница "Доктор Младен Стојановић" годинама је наплаћивала налазе за упис у вртић, а већина родитеља дјеце која похађају предшколску установу у овом граду нити у вртићу, ни у примарној здравственој установи, ни у болници нису добијали информацију да ови налази не би требало да се наплаћују, као ни информацију да се, уколико и буду наплаћени, трошак може рефундирати.