latinica  ћирилица
22/07/2016 |  13:49 ⇒ 17:13 | Аутор: СРНА

Источно Сарајево: Донирана опрема за операцију катаракте (ВИДЕО)

Удружења Срба Сарајевско-романијске регије из Канаде и Америке донирало је Офталмолошком одјељењу Болнице Источно Сарајево медицинску опрему вриједну око 15.000 КМ за ултразвучну операцију катаракте.
Донација болници Источно Сарајево - Фото: СРНА
Донација болници Источно СарајевоФото: СРНА

Офталмолог у Болници Бобана Петровић рекла је да су српска удружења из Канаде и Америке и раније болници донирала медицинску опрему, међу којом и апарат за ултразвучну операцију катаракте од око 50.000 КМ, за чије је несметано функционисање био потребан резервни сет сонди.

"То нам је било неопходно да бисмо били сигурни да ће започета операција бити завршена. То смо сада добили и у наредном периоду почећемо са заказивањем првих пацијената", навела је Петровићева.

Према њеним ријечима, листа чекања за операцију је кратка јер се знатан број пацијената третира класичном методом, а мали број упућује у Бањалуку.

"Надам се да ћемо и тај мањи број пацијената моћи овдје збринути, јер би катарактна хирургија овдје требало да се врши у већем обиму. Ипак, дио пацијената које ми не можемо да збринемо мораћемо слати у Бањалуку јер је њихов Клинички центар опремљенији и има већи кадар", рекла је Петровићева.

Начелник Офталмолошког одјељења Татјана Арежина рекла је новинарима да су новац прикупили Удружење Срба Сарајевско-романијске регије из Торонта, као носилац активности, те српске заједнице из Ванкувера у Канади и Рокфорда у америчкој држави Илиноис.

"Донирана опрема биће коришћена у операцијама катаракте за шта имамо едукован кадар", истакла је Арежина.

Она је рекла да ће квалитетнијем раду знатно допринијети и отварање новог поликлиничког дијела, који је планиран до краја године, те истакла да је изградња нове болнице, која је извјесна, од круцијалног значаја за цијелу регију.