latinica  ћирилица
23/07/2016 |  15:23 | Аутор: СРНА

Линта: Пленковић обмањује хрватску јавност и ветеране

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је новог предсједника Хрватске демократске заједнице Андреја Пленковића да не обмањује хрватску јавност причом да Србија нема право да суди хрватским политичарима и војницима за ратне злочине и друга кривична дјела против српских цивила и заробљеника.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

"Пленковић добро зна да је универзална надлежност цивилизацијска тековина, чиљ је главни циљ спречити да ратни и други злочинци избјегну правду", истиче Линта у саопштењу.

Он је оцијенио као неозбиљну изјаву Пленковића да Влада Србије треба добро да размисли прије него се одлучи за нове оптужнице против хрватских ветерана и да мора да укине универзалну надлежност.

Линта позива Пленковића да упозна хрватске ветеране са чињеницом да и у хрватском законодавству постоји начело универзалне надлежности.

Он је одбацио као циничну и смијешну тврдњу Пленковића да Хрватска жели квалитетне односе са Србијом, али да Србија мора да се европеизује и да се суочи са прошлошћу, јер је, тобоже, била агресор и водила великосрпску политику за вријеме власти Слободана Милошевића.

"Јасно је као дан да Пленковићу и многима у Хрватској одговара само Србија која би ћутала о хрватској агресији на Југославију и Србе и стравичним злочинима против српског народа, која не би тражила кажњавање хрватских злочинаца и која би заборавила жртве из реда сопственог народа само због политике лажног помирења и лажних добросусједских односа", навео је он.

Линта истиче да Србија никад неће прихватити политику уцјена и притисака који води Хрватска, поготово јер се ради народу који одбија да се суочи са својом злочиначком прошлошћу из времена НДХ и грађанског рата деведесетих година прошлог вијека.