latinica  ћирилица
23/07/2016 |  18:54 | Аутор: СРНА

Ђурић: Терор и данас обиљежје стварности на Космету

Да терор и терористи нису само дио слике мрачне прошлости, већ да и даље представљају обиљежје стварности на Косову и Метохији свједочи то што је данас мучки пуцано на групу од 20 Срба у селу Бинач, у општини Витина, онако како су прије 17 година убијени жетеоци у Старом Грацком, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово Марко Ђурић.

"Овај забрињавајући инцидент догодио се на дан када Срби на Косову и Метохији обележавају 17 година од смрти жетелаца у Старом Грацком", наводи се у Ђурићевом саопштењу.

Ђурић је, поводом оружаног напада на Србе код Витине, упозорио све екстремисте да се не играју животима и безбједношћу Срба, а од привремених органа самоуправе у Приштини затражио да коначно на дјелу покажу да ли су на страни мира или терора.

Он је нагласио да се нормално друштво не ствара церемонијалним полагањем вијенаца на споменике жртвама терора, како то поједини представници привремених органа власти у Приштини мисле, већ искреним радом на сузбијању екстремизма и кажњавању злочинаца.

"Очекујем зато не само осуду терористичког напада у Витини, већ конкретну и свеобухватну акцију којом би на уверљив начин било поручено да шовинизам није владајућа идеологија на Косову и Метохији, а да терористи не уживају симпатије албанске политичке елите", наведено је у саопштењу.

Два рафала испаљена су данас на групу од 20 Срба из општине Витина на Косову који су чистили порту манастира Светог арханђела Михаила и Гаврила у селу Бинча, а у нападу нико није повријеђен.

У Старом Грацком код Липљана на данашњи дан прије 17 година убијено је 14 српских жетелаца, а за тај, један од највећих злочина над Србима који се догодио на Косову и Метохији послије доласка Унмика и Кфора, још нико није одговарао.