latinica  ћирилица
23/07/2016 |  19:58 ⇒ 20:52 | Аутор: СРНА

Полиција одбила да обезбиједи чишћење порте након напада на Србе

Епархија рашко-призренска најоштрије је осудила данашњи оружани напад на Србе који су чистили порту Манастира Светог арханђела Гаврила у селу Бинча.

"Епархија Рашко-призренска апелује да буду пронађени починиоци овог инцидента и да се српском народу овога краја обезбеди слобода кретања и обележавања верских празника", саопштено је из Епархије.

Из Епархије појашњавају да група вјерника уочи празника манастира чисти порту манастира Светог арханђела Гаврила, којег су албански екстремисти уништили 1999. године јер локални Албанци користе порту у току године као депонију.

Локални парох Звонко Костић тражио је прије чишћења да косовска полиција обезбиједи порту, али је његов захтјев одбијен.

"И поред тога, 20 Срба вјерника почело је јутрос да чисти порту Манастира ради прославе предстојећег празника. Међутим, у 12.00 часова на њих је отворена рафална ватра из аутоматског оружја. Пуцано је из једне од оближњих албанских кућа. У нападу нико није повређен и инцидент је пријављен полицији", наведено је у саопштењу.

Два рафала испаљена су данас на групу од 20 Срба из општине Витина на Косову који су чистили порту манастира Светог арханђела Гаврила у селу Бинча, а у нападу нико није повријеђен.

У Старом Грацком код Липљана на данашњи дан прије 17 година убијено је 14 српских жетелаца, а за тај, један од највећих злочина над Србима који се догодио на Косову и Метохији послије доласка Унмика и Кфора, још нико није одговарао.