latinica  ћирилица
23/07/2016 |  22:00 ⇒ 24/07/2016 | 08:35 | Аутор: СРНА

"Гугл" премјестио манастир Високи Дечани код Лесковца

Манастир Високи Дечани на "Гугл" мапама се не налази на правој локацији код Пећи на Косову и Метохији, већ више од 200 километара источно, у непосредној близини Лесковца, а све фотографије су избрисане.
Манастир Високи Дечани - Фото: ТАНЈУГ
Манастир Високи ДечаниФото: ТАНЈУГ

Када се у претрази "Гугл" мапа укуца манастир Високи Дечани апликација аутоматски упућује на наизглед празну локацију у близини Лесковца, написао је на "Твитеру" игуман Високих Дечана отац Сава Јањић, који је упутио молбу свим људима добре воље да пишу "Гуглу" /опција "Фејсбук", Гугл мапе/ и траже да ова светиња буде уписана на оригиналној локацији.

"Ово је веома проблематично јер су прва референца за многе посетиоце манастира Гугл мапе и овом провокацијом се отежава посета овом Унесковом споменику светске културе", наводи отац Сава.

Манастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана Дечанског и цара Душана.

Манастир, чија је градња завршена 1335. године, а фреске око 1350. године, припада Епархији рашко-призренској и представља непокретно културно добро, као споменик културе од изузетног значаја.

Манастир у удолини поред рјечице Дечанска Бистрица југозападно од Пећи, испод планинског масива Проклетије, налази се на списку Унескове Свјетске баштине заједно са још три манастира СПЦ под називом "Средњовјековни споменици на Косову и Метохији".

Унеско је прогласио манастир за мјесто свјетске културне баштине 2004. године, наводећи да су његове фреске једно од највреднијих примјера такозване ренесансе Палеолога у византијском сликарству и драгоцјен запис о животу у 14. вијеку.

Манастир је посвећен Христу Пантократору и Вазнесењу Господњем-Спасовдану, а манастирска црква представља петобродну грађевину и припада рашком стилу.

У манастиру почивају мошти Свете Јелене Дечанске.